חוץ ממקרה מצער אחד, של דודה רחוקה שהתעקשה שכולנו נבוא אליה לסדר, והזמינה לכבודנו אוכל מקייטרינג, איכשהו יוצא שבארוחות חג משפחתיות כולנו אוכלים הרבה יותר ממה שאנחנו רגילים או צריכים. מאותה ארוחה, דרך אגב, יצאנו רעבים.
הדבר הראשון שעלינו לזכור כשאנחנו חושבים על ארוחת החג, הוא שלכל כלל יש יוצא מן הכלל. ארוחת החג היא היוצא מן הכלל של ההרגלים התזונתיים שלנו, וזה בסדר והגיוני לחרוג מהם מעט בארוחה הזאת. הדבר היחיד שעליו יש להקפיד, גם בארוחת החג, הוא הימנעות ממזונות שמזיקים לנו במייד, כלומר כאלו שאנחנו יודעים שאנחנו רגישים אליהם. מעבר לה, אייני מצעיה לשחרר כל רסן, אלא להתכונן נכון לארוחה.
כמה אוכלים?
הבעיה הראשונה היא הכמות. יש לי מטופל שטוען שצום גדליה נועד להוריד את ארוחת ראש השנה, והשמירה על כשרות לפסח כדי לעשות דה-טוקס אחרי הסדר. גם מי שארוחת החג שלו מתאימה מאוד לאורח החיים שלו, מוצא את עצמו לרוב אוכל בה כמות הרבה יותר גדולה ממה שהוא צריך.
לכמות המוגזמת יש כמה גורמים. אם בגלל הנסיעה הארוכה (והפקקים), עומס בסידורים ובישולים, או המתנה עד שכולם יגיעו, הרוב מתיישבים לשולחן רעבים מאוד. ככל שמתחילים לאכול רעבים יותר, ככה אוכלים מהר יותר וכמות גדולה יותר בתחילת הארוחה. ואז מגיעות המנות העיקריות – מבחר גדול, עם המו תוספות, ומארחת שדוחקת לטעום הכל. ואז מגיע הקינוח, בדיוק כשהגודש מהמנה הראשונה מתחיל לרדת, ושוב יש מי שמציע תוספות ולא נעים לסרב לו. בסופו של דבר ארוחת החג של רבים גדולה מצריכת המזון היומית שלהם.
כדי לא להגיע לארוחה גוועים ברעב, מומלץ לאכול פרי ושניים שלושה אגוזים לפניה. כשהפרי נאכל יחד עם אגוזים, הוא משביע ליותר זמן. הארוחה הקלה הזו תחסוך לכם את ההעמסה הגדולה של המנות הראשונות.
ברוב המשפחות יש תפריט די קבוע לארוחת החג, שחוזר על עצמו מדי שנה. בהתאם, רוב האנשים מחכים מראש למנה מסוימת. התמקדו במנה האהובה, אבל קחו ממנה כמות של חצי מנה, את החצי השני תשאירו לטעימות של המנות האחרות.
תאכלו לאט, תלעסו היטב ותהינו מהחברה. זה בכל מקרה טיפ טוב כדי הימנע מאכילת יתר. בארוחות משפחתיות הוא גם מונע מהאחרים למלא לכם את הצלחת בתוספות שלא רציתם.
ישיבה זקופה בריאה יותר לא רק לגב. באכילה בישיבה זקופה, קל יותר להיות מודעים לתחושת המלאות בקיבה.
מה אוכלים?
כלל חשוב שאני מציעה לכל המטופלים שלי, ומקפידה עליו גם בחיי האישיים: אירוח אצל אחרים הוא הזמן להתגמש, כבוד למארח חשוב לא פחות מהגישה התזונתית.
בהנחה שהרוב יודעים פחות או יותר מה צפוי בארוחת החג, כדאי לתכננן את היום אחורה. חס וחלילה לא לצום מהצהריים כמנהג יוצאי פולניה, כבר כתבתי שזה גורם להגיע לארוחה רעבים ולאכול יותר מדי. להפחית במהלך היום מהמזונות שצפוי הרבה מהם בארוחת החג, ולהרבות באלו שצפוי חסר בהם. למשל – אם צפוי גפילטע פיש או חריימה מצוין, ואתם נוהגים לאכול מנת חלבון בצהריים, כדאי לוותר עליה באותו היום. ומנגד – אם אתם יודעים שצפויים הרבה חלבונים ופחמיות, ומעט ירקות, לאכול יותר מהם במהלך היום. אם יש תוספות שאתם מקפידים לצרוך – למשל אגוזים ואצות, חלקו אותם בין ארוחת הבוקר והצהריים, כך שגם בלי המנה של ארוחת הערב תהיו בטוחים שצרכתם מספק מהם במהלך היום.